Company address вул. Євгена Сверстюка, 13, офіс 604, Київ, УкраЇна Company E-mailinfo@viy.ua         Company phone+380 44 2408594

RU | EN     

Наукова сенсація у столиці: дослідники впритул наблизилися до розкриття історичної загадки

Відвантаження георадара VIY з Європи

Відвантаження георадара VIY з Європи

Для зручності наших клієнтів ми створили склад в Німеччині. Замовити нашу продукцію можна в B.E.S.T Elektronik GmbH

детальніше>
Георадар VIY5-1500

Георадар VIY5-1500

Сканер для бетону та інших матеріалов.

детальніше>
Програма Synchro

Програма Synchro

Програма Synchro призначена для: - управління георадаром - Відображення даних - обробки (фільтрації) результатів зондування

детальніше>
Склад в Євросоюзі

Склад в Євросоюзі

Для зручності наших клієнтів ми створили склад в Німеччині. Замовити нашу продукцію можна в B.E.S.T Elektronik GmbH

детальніше>
VIY5-600

VIY5-600

Георадар VIY5-600 призначений для підповерхневого зондування, використовуючи імпульсне електромагнітне випромінювання. Прилад дозволяє досягати глибини зондування до 3,5 метрів за певних умов.

детальніше>
Програма Planner

Програма Planner

Програма Planner призначена для: відображення георадарних профілів на плані місцевості редагування положення георадарних профілів редагування маркерів об'єктів експорту георадарних профілів та маркерів до AutoCad створення графічних звітів з додаванням написів та інших графічних елементів

детальніше>
Вивчення геологічної ситуації

Вивчення геологічної ситуації

GPR використовується для виявлення та аналізу підземних аномалій з використанням електромагнітного імпульсного випромінювання.

детальніше>
Георадарні обстеження прісних водойм

Георадарні обстеження прісних водойм

Георадар може використовуватися для вимірювання глибини та дослідження донних відкладень річок та озер. Зондування може проводитися з човнів, плотів або з льоду.

детальніше>
Георадарні обстеження прісних водойм

Георадарні обстеження прісних водойм

Георадар може використовуватися для вимірювання глибини та дослідження донних відкладень річок та озер. Зондування може проводитися з човнів, плотів або з льоду.

more detailes>

За радянської влади було розібрано один із найвеличніших соборів, де була могила гетьмана Петра Сагайдачного, зараз дослідники встановили точне місце його розташування.



Місце поховання гетьмана Сагайдачного може бути віднайдене вже наступного року. Наукова сенсація у столиці: вченим вдалося точно встановити місце розташування Богоявленського собору на Подолі. Саме там, за історичними свідченнями і був похований славетний український гетьман. Встановити місце закладки фундаментів вдалося за допомогою сучасних технологій, йдеться в ТСН.
Надсучасний і потужний георадар, який схожий на газонокосарку, вартістю у кілька автівок, може “бачити вглиб до 8 метрів. Саме ним на майдані на території Києво-Могилянської академії виявили величний Богоявленський собор, архітектурну домінанту столичного Подолу.

Він був побудований ще Мазепою, а знищений за радянських часів: його розібрали на цеглу. Достеменно відомо, що тут було поховано гетьмана Петра Сагайдачного, але разом з собором втрачено і точні свідчення про його могилу.  Переконатися в тому, що підземна частина храму зберіглася, допоміг випадок. “У 2010 році був ремонт труби, яка пошкодилася, і робочі розкрили це місце, тут були такі траншеї”, - розповідає Ксенія Бондар, як в котловані побачили фундамент.

13 років тому дозвіл на розкопки влада не дала. Дослідження припинили доки не з’явилась можливість «просвітити» цю територію радаром. Щоб отримати уяву про те, що саме під землею, пані Ксенії довелося дослідити кожен сантиметр величезного подвір’я. “Нам дали план комунікацій, так ми знайшли і ті, які нам намалювали, і ті, які невідомі”, - повідомляє дослідниця.
Вона з’ясувала, що добре збережені фундаменти старовинного собору просто під ногами киян. “0,6-0,8 метрів! Тобто, він зовсім близько! Майже під нами”, - каже вона.

Собор був величним і накривав собою більшу частину сучасного подвір’я. Вівтар старовинного храму у кількох кроках від траншеї, у якій дивом виявили фундамент храму. На асфальті досі видно латки після того ремонту. “Якщо копаючи траншею для теплотраси знайшли такі цільні гарні елементи, то коли будемо цільні розкопи проводити, я сподіваюсь, багато… багато див знайдемо”, - каже директор центру консервації предметів археологій Тетяна Осінчук.

В київській картинній галереї виставили елементи оздоблення собору, що були в тій траншеї. Тут є кахлі і навіть обломок колони. “Це колона оздоблення центральної зони вхідної, в нас є тільки вона одна”, - кажуть в галерії.  
Зберіглися і фотографії, і креслення собору ззовні та зсередини. А ще панорамні фото Подолу, з яких очевидно, що собор був найвищою і найвеличнішою спорудою. Науковці хочуть повернутися собору його ім’я.

Ще у 90-х собор було внесено до списку пам'яток, що підлягають відбудові – разом з Успенським собором в лаврі та Михайлівським монастирем. Тепер, коли віднайдено фундамент, про відбудову можна вже говорити предметно. “Богоявленський собор набув статусу нововиявленої пам'ятки культурної спадщини. Це відбулося вже під час війни! Минулого року”, - кажуть науковці.
Новий статус пам'ятки дає можливість ініціювати розкопки: за планом, вони почнуться наступного літа і будуть  масштабними. Пані Тетяна каже, що перша її мрія – відкрити фундаменти, а згодом і відновити собор. Друга – віднайти могилу Гетьмана Сагайдачного.
“Згадки про те, що кам’яне поховання, кам’яний склеп був знайдений у 70-х роках і інформації про його переміщення немає, тому віримо, що ми знайдемо. Один із склепів знаходився під стовпом ікони божої матері”, - дослідниця вказує на найімовірніше місце поховання гетьмана.

Доктор історичних наук, Максим Яременко з нею сперечається: писемних свідчень про могилу гетьмана катма. Тож, доведеться докласти зусиль, аби віднайти і довести, що це саме вона. “Де саме в цьому місці, на території могилянки, може бути могила Сагайдачного, ми не знаємо… але він тут”, - каже він.


Share on Facebook

Надішліть нам своє запитання:

* обов 'язкові поля

смотри также

Головний офіс

вул. Євгена Сверстюка, 13, офіс 307, Київ, Україна
телефон: +380 44 2408594

E-mail: info@viy.ua

Офіс в Євросоюзі

Wallstr. 89 D-45770 Marl Germany
Tel: +49 2365 18872
Fax: +49 2365 502271

E-mail: eu_buro@viy.ua

Ми у соцмережах